banner_690x80px_online


PERSHING 64

Pershing 64 stigao je s juga Italije riječnim putevima do Milana i ondje se predstavio na sasvim neobičan način: jahta u srcu grada bila je dio milanske manifestacije Salone del Mobile, najpoznatijeg sajma na Apeninskom poluotoku. Tako je prošle godine u Milanu Pershing 64, ponos Grupe Ferretti, oduševio i one koji s jahtama nemaju nikakve veze; o njemu su pisale i dnevne novine, a ne samo nautičke publikacije. Ovaj dragulj maritimne tehnologije i navalnog dizajna predstavio se u najboljem izdanju, te se odmah uvrstio na listu ‘must-have’ luksuznih objekata povlaštene klase. Njegove sportske linije, eksterijeri i interijeri uređeni krajnje elegantno, te kabine velike i ugodne poput soba kakva luksuzna hotela, ostavili su promatrače bez daha.
Click image to open!
 
Ali, Pershing 64 oduševio je i one koji o brodovima znaju više od prosječnog posjetitelja sajma. Fulvio De Simoni autor je i najnovijeg modela kuće Pershing, s kojom često surađuje, a od prethodnog modela 62 posudio je vrlo malo - 64 je sasvim nov brod novoga stila i koncepta... jesmo li spomenuli i novu estetiku? Osnove oblikovanja su izduljene linije trupa, agresivne i magnetski privlačne u isti mah. Ovaj sportski ‘open’ svojim je konceptom toliko uspješan da ne sumnjamo kako će ostati privlačan godinama, tim više što njegovu svevremensku estetiku ponajprije određuje simetrija, koja je prisutna u gotovo svakom elementu - primjerice, dva stubišta koja vode prema krmenoj platformi posve su identična. Krmeno spremište za pomoćno plovilo izrazito je prostrano i može prihvatiti ‘tender’ duljine do 3,25 m. Krmeni dio kokpita uređen je kao salon ili terasa uz more - tamo su naslonjači, bar i roštilj te golemo sunčalište i stol od tikovine kojeg je moguće spustiti, a ispod kojeg se nalazi ulaz u kabinu za posadu. Kokpit je moguće osvijetliti ili zatamniti: vlasnik sam bira količinu dnevne svjetlosti koju propušta u ovaj prostor - namještanjem krovića koji se može gotovo potpuno sakriti ili razviti nad naslonjačima.
 
Prijelaz iz eksterijera u interijer gotovo je neprimjetan - toliko su ta dva prostora dobro povezana, a staklena vrata koja razdvajaju salon od kokpita svojom ‘spremnošću da nestanu’ pokazuju da je cijela glavna paluba osmišljena kao jedan veliki ‘open space’, golem prostor s prozorima impresivnih dimenzija i ‘hard topom’ koji propušta dodatnu svjetlost. Salon je opremljen naslonjačem boje bjelokosti, oblika slova C, proizvodom kuće Poltrona Frau, a pod je izveden u tamnom drvu wenge. Namještaj je izrađen od hrastovine, a konačan dojam elegantan je i topao, nimalo ‘hotelski’, nego poput doma. Pored upravljačkog mjesta nalazi se naslonjač jednakog stila kao i sam ansambl kormilarnice. Konzola je presvučena kožom boje čokolade, a uza nju su dva ergonomski oblikovana naslonjača, dok je prednje vjetrobransko staklo najveće na jednomu europskom modelu motorne jahte bliskih dimenzija: široko je 3,75 m i izvedeno u jednom komadu, bez ijedne prepreke pogledu! Kuhinja je s lijeve strane, a prolaz prema donjoj palubi, na kojoj su smještene spavaće kabine, odmah je pored nje. Donja paluba podijeljena je na tri ‘sobe’ dimenzije kojih bi bile impresivne i na jahti većih dimenzija; dakako, svakoj pripada privatna kupaonica.
Click image to open!
 
Vlasnička se kabina nalazi u središnjem dijelu broda i doista je veličanstvena, ima mali salon i veliku garderobu te kupaonicu s tuš-kabinom, dok se VIP kabina smjestila pored nje, a opremljena je bračnim krevetom i ima jednako ugodne prateće prostorije kao i vlasnička. Pershing 64 nije samo lijep, nego i izvanredno kvalitetno sagrađen i opremljen brod, korita i struktura izvedenih laminacijom u vakuumu (metodom ‘scrimp’). Nagib ploha na krmenom zrcalu je 17° a uzdužna stabilizacijska rebra osiguravaju njegovom koritu vrsne pomorstvene odlike, tako da - osim udobnosti - ova jahta jamči i doživljaj brzine na moru kojim se svi modeli kuće Pershing toliko ponose. Pokreću ga dva motora marke MAN od po 1.550 KS, s prijenosom na površinske vijke Arneson ASD 14, koji mu jamče najveću brzinu od 46 čvorova. Brzina krstarenja Pershinga 64 iznosi čak 40 čvorova, a autonomija pri toj brzini iznosi oko 285 nm.
 Duljina   20,04 m  
 Širina     5,00 m  
 Gaz     1,32 m  
 Istisnina     35,9 / 42,1 t  
 Spremnik za gorivo   3,500 l  
 Spremnik za vodu   900 l  
 Motori     MAN V12, 2 x 1,550 HP  
 Maksimalna brzina   46 čv  
 Brzina krstarenja   40 čv
 Dizajn     Fulvio De Simoni  
 Zastupnik     Mennyacht  
Click image to open!
Click image to open!