Ferretti Yachts

by Yachts Croatia

Pola stoljeća talijanske izvrsnosti

Ferretti Yachts utjelovljuje ono najizvornije u talijanskoj tradiciji nautičke brodogradnje, predstavljajući se sklonošću inovacijama, najvišom kvalitetom produkcije i tehnološkom savršenošću

Zahvaljujući zadivljujućoj sprezi stručnosti i znanja, Ferretti Yachts predvodnik je u proizvodnji plovila za razonodu sve od 1968., a i danas dominira u gradnji jahta s gornjim mostom duljine od 45 do 96 stopa, za kojima čeznu potencijalni vlasnici diljem svijeta. U početku se taj uspjeh zasnivao na dalekovidnosti osnivača kompanije, ali u proteklih 50 godina vodeća pozicija je stečena i zadržana zahvaljujući radu navalnih arhitekata, strojara i dizajnera, pa tako stručan posao odjela za istraživanje i razvoj ide ruku pod ruku sa zanatskim duhom – stvarajući brodove koji nesumnjivo imaju talijansko porijeklo. Tvrtka Ferretti Yachts nastala je 1968., kad su braća Alessandro i Norberto utemeljili nautički odjel obiteljske kompanije specijalizirane za luksuzne automobile. Tri godine kasnije, na međunarodnom nautičkom sajmu u Genovi, toplo je dočekan njihov prvi brod, drveni motor-sailer opremljen jedrom i motorom, koji je na svojih 10 metara duljine nudio dovoljno udobnosti i sigurnosti za ugodnu plovidbu. Godine 1975. braća Ferretti napuštaju automobilski sektor i potpuno se posvećuju jahtama, a budući da nastupa desetljeće velikog pomaka s jedara na motore, 1982. oni predstavljaju i svoje prvo plovilo s isključivo motornim pogonom – sportsko-ribarski brod kategorije open s gornjom palubom – unoseći tako revolucionarne promjene koje danas svi prihvaćamo kao činjenicu: krmenu platformu, preklopne prozore koji se otvaraju prema kokpitu i unutarnji prolaz iz salona prema gornjem mostu.

Ferretti Yachts

Kao priznati kralj u većini kategorija, Ferretti Yachts savršeno utjelovljuje cjelokupno talijansko nautičko znanje

U devedesetima se značajno ulaže u istraživanje i razvoj, nastaje kućni odjel za te poslove, a kompanija bilježi i prve uspjehe na međunarodnom tržištu. Sljedećih godina proizvodni program se širi jahtama koje osvajaju svojim dizajnom i stilističkim rješenjima, redovito originalnim i privlačnim, pa tako nastaje današnja flota modela, koja se stalno obnavlja radi zadržavanja neosporne estetske i tehnološke nadmoći. Ferretti Yachts ipak pri svakom odabiru dizajna polazi od udobnosti, koja znači i sigurnost. Sve zamjetniji komfor na brodovima tog brenda plod je ergonomskih rješenja i unaprijeđene zvučne izolacije strojarnice, kontrole sustava za klimatizaciju koji omogućuje zasebno podešavanje temperature u svakoj cjelini, te stabilizacijskih uređaja za suzbijanje valjanja. Veliki prozori, također projektirani u skladu sa sigurnosnim standardima, nude jedinstven vizualni dodir s morem, i to iz svake kabine. Sklad između brodskih prostorija i upotrijebljenih materijala osnova je koncepta dizajna Ferretti Yachts, koji se u eksterijerima odražava suvremenim funkcionalnim linijama, a u interijerima najvišom kakvoćom završne obrade namještaja i nenadmašnom udobnošću. Ta kvaliteta plod je inovativnih zamisli i stalnog istraživanja projektnog studija Zuccon International Project i kućnih inženjera i dizajnera.

Ferretti Yachts

Ferretti Yachts je snažno usmjeren prema istraživanju i inovacijama, ali uvijek u skladu s dizajnom, što je kombinacija koja jamči maksimalnu funkcionalnost cjelina na plovilu, kao i udobnost i luksuz za sve na palubi

Program Ferretti Yachts trenutačno čine najveći model Ferretti Yachts 960, zatim Ferretti Yachts 850, Ferretti Yachts 700, Ferretti Yachts 650, Ferretti Yachts 550 i Ferretti Yachts 450, kao i novoprojektirani Ferretti Yachts 780 i Ferretti Yachts 920, premijerno predstavljen na ovogodišnjem Bootu u Düsseldorfu. Riječ je o jahtama kod kojih se klasičan dizajn susreće s modernim detaljima, u skladu s ustaljenim ukusom klijenata koji cijene povijesnu baštinu ovog brodogradilišta, ali i estetske i funkcionalne elemente potvrđene naprednim dizajnom. S druge strane, interijeri cijele flote mogu biti izvedeni u toliko verzija da udovoljavaju svakom načinu življenja na moru i zahtjevima svakog vlasnika. Ferretti Yachts obilježava prvih pola stoljeća u poslu potpisujući sponzorski ugovor s motociklističkim asom Andreom Doviziosom, kojeg je gospodin Alberto Galassi, izvršni direktor Ferretti Group, pozdravio toplim riječima: ‘Izuzetno sam ponosan kad vidim da se udružuju dva prvaka talijanske izvrsnosti. Dugo smo se pitali koji bi bio najprikladniji način da obilježimo 50. obljetnicu Ferretti Yachts, a sada mi se pokroviteljstvom nad Andreom čini najprirodnijim, kao i najunosnijim za naše najpoznatije brendove. Andrea je odličan proizvod, ako smijem tako reći: iz našega je kraja, a njegova hrabrost, osobnost i nadarenost jednake su razine kao one što ih je Ferretti Yachts uložio u proizvodnju svojih plovila svjetske klase.’ Reklo bi se da će 2018. biti posebna godina za sjajnog motociklista i izvanredne jahte njegova sponzora.

Fotografije Ferretti Yachts